Door: Marc Wessels

nog een paar maanden en dan verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Het is belangrijk dat je je als onderneming goed voorbereidt op de brexit. Wat kun je nu alvast doen om straks niet voor verrassingen komen te staan? 

Wees op de hoogte van de kosten 

Na de brexit veranderen de btw-tarieven en btw-regelingen. Het kan zomaar zijn dat je aan anderen btw moet afdragen nadat de VK de EU verlaat. Controleer dit bij de Belastingdienst. Check ook gelijk de importtarieven en kosten voor extra administratieve handelingen. Het kan geen kwaad om contact te hebben met de bank om eventuele extra kosten op te vangen. 

Zorg voor duidelijke afspraken in de keten 

Met de brexit verandert er waarschijnlijk veel op het gebied van toeleveranciers en afnemers. Ga nu alvast in gesprek met ketenpartners, zodat wordt vastgelegd wie welke verantwoordelijkheid neemt in welk scenario. Controleer ook of je transporteur na de brexit nog voldoende capaciteit heeft en klaar is voor het verlaten van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie. 

Zorg voor een douanenummer

Handel je veel met het Verenigd Koninkrijk, zorg er dan voor dat je beschikt over een EORI-nummer. Meld tegelijkertijd je bedrijf aan voor het REX-systeem. De Douane gaat straks een grotere rol spelen in de handel met het Verenigd Koninkrijk. Op de website van de Douane vind je hierover meer informatie. 

Controleer servicecontracten 

Heb je verzekeringen afgesloten of onderhoudscontracten lopen? Controleer of deze contracten straks nog dekkingen bieden. Kan de monteur nog gewoon bij je langskomen? Ga in gesprek met je verzekeraar of serviceverlener en bespreek de mogelijkheid van een aparte brexit-clausule. 

Laat je Britse werknemers zich registreren 

Werken er bij jouw bedrijf Britse werknemers? Zorg ervoor dat zij vóór de brexit ingeschreven staan bij de Basisregistratie Personen in hun gemeente. Voor meer informatie hierover, kijk je op de website van de IND. 

Doe de Brexit Impact Scan 

De hierboven genoemde maatregelen moet je in ieder geval doorvoeren om goed voorbereid te zijn op de brexit. Maar waarschijnlijk is het verstandig om nog veel meer voorbereidingen te treffen. Bijvoorbeeld op het gebied van de geldigheid van diploma’s of intellectuele eigendommen. De Brexit Impact Scan van de overheid vertelt je hoe de brexit jouw bedrijf raakt en wat je hieraan kunt doen.

Zakendoen na de brexit?

Wil je zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, dan zijn professionele Engelse vertalingen en een goede Engelse taalvaardigheid essentieel. Bekijk ons aanbod: