De financiële gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven van een no deal brexit zijn niet te overzien. Vele sectoren zullen economisch geraakt worden. ABN Amro heeft al berekend dat een brexit zonder deal de Nederlandse economie een half procentpunt aan groei kost. Welke sectoren worden het hardst geraakt door een no-deal-brexit?

Gevolgen voor de agrisector

De Nederlandse agrisector exporteert relatief veel naar het Verenigd Koninkrijk. De vleesindustrie exporteert jaarlijks 15 procent van haar export naar de Britten. De land- en tuinbouw stuurt 12 procent van zijn export naar de andere kant van de Noordzee en voor de zuivelsector is dit 5 procent. Economen van ABN Amro voorspellen dat het VK bij hogere voedselprijzen snel zal bezuinigen op groenten en fruit. Een no-deal-brexit zal Nederlandse exporteurs raken, vanwege hogere importtarieven aan Britse zijde. Onze producten worden dan namelijk relatief duur.

Lagere pond, gevolgen voor de toeristensector

In 2018 boekten Britse toeristen meer dan 4,5 miljoen hotelovernachtingen in Nederland. Alleen al in de stad Amsterdam zijn de Britten goed voor 15 procent van alle hotelovernachtingen. Wanneer het VK met een no-deal-brexit de Europese Unie verlaat, is de verwachting dat de waarde van de pond zal dalen. Daarmee wordt Nederland als vakantieland minder aantrekkelijk voor de Britse toerist. En dat raakt de toeristensector zonder meer.

Miljardenstrop voor de logistieke sector

Een harde brexit heeft ook grote gevolgen voor de sector Transport & Logistiek. In 2017 verdiende de branche 3,7 miljard euro aan transport naar het Verenigd Koninkrijk. Vooral het vervoer over water, vanuit de haven van Rotterdam, is belangrijk. Met 13,5 % gaat een flink aandeel van alle vervoersdiensten naar het VK. Een no-deal-brexit betekent dat ook hiervoor nieuwe afspraken moeten worden gemaakt en dat importheffingen grote gevolgen kunnen hebben.

Problemen voor machine-industrie en chemische sector

Ook de chemische en machine-industrie krijgen last van een no-deal-brexit. De export van Nederlandse industriële producten naar het VK was goed voor 8 procent van het totaal. Daar was in 2017 een bedrag van 12 miljard Euro mee gemoeid. De machine-industrie is sterk verweven met het Verenigd Koninkrijk, waardoor een harde Brexit veel effect zal hebben. Hetzelfde geldt voor de chemische sector, die relatief veel exporteert naar het VK.

Zakendoen na de Brexit?

Het Taalcentrum-VU levert toegepaste vertalingen en trainingen voor deze sectoren. Wil je zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, dan zijn professionele Engelse vertalingen en een goede Engelse taalvaardigheid essentieel. Bekijk ons aanbod: