Door: Marc Wessels 

Amsterdam loopt nu al warm voor de brexit. Het afgelopen jaar zijn al tientallen bedrijven naar de Nederlands hoofdstad getrokken en de verwachting is dat er nog veel meer bedrijven komen. Wat zijn de directe gevolgen voor Amsterdam? Wie vestigen zich eigenlijk in de hoofdstad? En wat wordt er op de korte termijn verwacht van de brexit voor Amsterdam?

Brexit: al meer dan 2000 banen naar Amsterdam

Het uittreden van Groot-Brittannië uit de Europese Unie is al goed zichtbaar in Amsterdam. Het afgelopen jaar kwamen er al 28 bedrijven naar Nederland die de brexit noemden als reden van de verhuizing. Deze bedrijven zorgden bij elkaar voor 1937 nieuwe banen in de regio Amsterdam. De verwachting is dat deze zelfde bedrijven ook de komende jaren voor honderden tot duizenden extra banen zullen zorgen.

Voornamelijk bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk

Van de 28 bedrijven die brexit noemen als reden om zich te vestigen in en rond Amsterdam, zijn er 22 afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. De grote klapper was natuurlijk de komst van het Europese Medicijnenagentschap (EMA). Deze verhuizing zorgt voor 900 directe banen en 1500 indirecte banen, volgens het ministerie van Volksgezondheid. De resterende zes bedrijven noemden de brexit als belangrijke vestigingsreden, maar komen niet uit het VK. Dit zijn bedrijven die zich zonder een brexit wel in het Verenigd Koninkrijk zouden hebben gevestigd. Het gaat hierbij om bedrijven als de Japanse bank Norinchukin.

BBC mogelijk naar Amsterdam

De belangrijkste Britse omroeporganisatie BBC overweegt het hoofdkantoor te verplaatsen naar Nederland. Daarmee zouden ze Discovery en Netflix volgen, die hun Europese hoofdkantoor al naar Amsterdam hebben verplaatst. Daarnaast verwacht het NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) dat er nog zo’n 250 bedrijven serieuze plannen hebben om zich in Nederland te vestigen omwille van de brexit. Dat zou Amsterdam en Nederland nog eens duizenden banen opleveren.

Amsterdam investeert voor brexitbedrijven

Wethouder Udo Kock van Amsterdam faciliteert de komst van bedrijven naar Amsterdam als gevolg van de brexit. Hij zei eerder al dat het noodzakelijk is dat de hoofdstad, samen met het Rijk, blijft investeren in voldoende kantoorruimte, goede bereikbaarheid en infrastructuur en internationaal onderwijs.

Zakendoen na de brexit?

Wil je zakendoen met het Verenigd Koninkrijk of met de Britse bedrijven die nu in Amsterdam gevestigd zijn, dan zijn professionele Engelse vertalingen en een goede Engelse taalvaardigheid essentieel. Bekijk ons aanbod: