Door: Marc Wessels 

Als je zaken gaat doen met inwoners of bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, is het belangrijk om je te verdiepen in de lokale cultuur. Vooral op het gebied van zakendoen verschillen Britten van Nederlanders. Wat zijn de vijf do’s voor zakendoen met het Verenigd Koninkrijk? 

Spreek professioneel Engels 

Wanneer je aankomt met gebrekkig Engels, zal je Britse gesprekspartner je minder serieus nemen. De gemiddelde Brit waardeert het enorm als jij in correct Engels spreekt. Bereid je voor op je gesprek en leer diverse uitdrukkingen en zegsvormen, zodat je een vloeiend gesprek kunt voeren. Dezelfde professionaliteit wordt verwacht van je website. Een professioneel vertaalde website in het Engels maakt indruk op je Britse zakenpartner. 

Gebruik smalltalk 

Nederlanders zijn direct en komen het liefst gelijk ter zake. Dat ligt anders bij Britten. Investeer tijd in het leren van smalltalk. Maak een leuk praatje over het weer of bespreek een bijzondere sportgebeurtenis. Sla daarin niet door. Britten doen graag aan smalltalk, maar hebben het liever niet over geld- en privézaken. 

Luister wat er echt gezegd wordt 

Een gesprek met een Brit kan bij Nederlanders soms tot irritatie leiden. Dat komt doordat Britten vrijwel nooit exact zeggen wat ze vinden. Een antwoord op een vraag is bijna nooit ‘ja’ of ‘nee’, je krijgt een genuanceerder antwoord. Luister daarom goed wat Britten zeggen en wat ze daarmee bedoelen. Maar pas daarbij wel op met het interpreteren van antwoorden. 

Wees beleefd en professioneel 

Britten hechten veel waarde aan beleefdheid en sociale omgangsvormen. Houd je daar dan ook aan in een gesprek met een Brit. Wees beleefd, voeg bijvoorbeeld het woordje ‘please’ toe aan je vraag. Respecteer ook zeker de hiërarchie die geldt en probeer op tijd te komen. Zorg er daarnaast voor dat je er goed verzorgd uitziet op een afspraak. Niemand doet graag zaken met iemand die minder verzogd overkomt. 

Zakendoen na de brexit?

Wil je zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, dan zijn professionele Engelse vertalingen en een goede Engelse taalvaardigheid essentieel. Bekijk ons aanbod: