Door: Marc Wessels 

Zakendoen met bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, die dankzij de brexit hier naartoe komen, vergt wat extra aandacht. Cultuurverschillen maken het zakendoen net anders. Wat zijn de vijf don’ts voor zakendoen met het Verenigd Koninkrijk? 

Snel opgeven 

Waar we in Nederland graag snel tothe-point komen en het liefst dezelfde dag al een deal willen sluiten, werkt dit anders in het Verenigd Koninkrijk. Een zakelijke deal is het resultaat van vele bezoeken en vertrouwen kweken bij de zakenpartner. Geef daarom niet te snel op als je resultaat wilt terugzien van je investeringen. Plan regelmatig bezoeken en bouw de relatie met je zakenpartner langzaam op. 

Druk uitoefenen 

Een zakelijke deal sluiten met Britten kan voor Nederlanders overkomen als een tergend langzaam proces. Maar dat is nu eenmaal hoe het gaat. Wees geduldig bij contractonderhandelingen. Britten nemen hier meer tijd voor dan Nederlanders. Het is uit den boze om druk uit te oefenen. In Nederland is dit misschien vrij gewoon, maar Britten waarderen dit absoluut niet. 

Te direct zijn 

Het is algemeen bekend dat Nederlanders direct zijn in hun communicatie. De Britten zijn veel minder direct en eerdere gereserveerd. Houd er rekening mee dat ze jouw goed bedoelde directe communicatie kunnen opvatten als onbeleefd of grof. Wees ook niet te kritisch op de Britten zelf of hun gebruiken en maak het zeker niet persoonlijk. Te direct zijn levert eerder een averechts resultaat op dan succes. 

VK/GB/Engeland verwarren 

Vraag tien Nederlanders wat het verschil is tussen het Verenigd Koninkrijk, Groot-Brittannië en Engeland en de helft weet het verschil niet te benoemen. Maar deze drie met elkaar verwarren is geen goed idee als je zaken wilt doen met Britten. Engelsen zijn geen Schotten en Noord-Ieren komen niet uit Wales. Zij waarderen het zeker niet als je ze over één kam scheert en standaard ‘Engelsman’ noemt. Zeker met de huidige ontwikkelingen rond brexit, zijn de verhoudingen alleen maar meer op scherp komen te staan. 

Zakendoen na de brexit?

Wil je zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, dan zijn professionele Engelse vertalingen en een goede Engelse taalvaardigheid essentieel. Bekijk ons aanbod: