Door: Marc Wessels 

De brexit biedt kansen voor het bedrijfsleven. Nieuwe bedrijven op de Nederlandse markt, internationale werknemers die kennis meenemen. Maar hoe kom je in contact met die mensen? Netwerken is daarvoor goed geschikt. In Nederland spreken we best aardig Engels, maar netwerken in het Engels is ingewikkelder. Met deze vijf tips kom jij voortaan internationaal een stuk beter voor de dag!

Tip 1: pakkende openingszin

Het begin van een gesprek is bepalend voor het verloop ervan. Je wilt direct een goede indruk maken op je gesprekspartner. Hoe introduceer je jezelf en je organisatie? Welke standaardzinnen gebruik je voor een sterke opening van een gesprek? Bereid je goed voor op een netwerkborrel en oefen een aantal openingszinnen. Hiermee vergroot je de kans dat het gesprek lekker op gang komt.

Tip 2: variatie in vocabulaire

Zoeken naar woorden is funest voor een gesprek op een netwerkborrel. Jouw gesprekspartner zal ongeduldig worden en op zoek gaan naar een volgend gesprek. Zorg daarom voor een ruim vocabulaire en zorg voor variatie. Schakel moeiteloos van luchtige gesprekken naar inhoudelijk en vice versa. Hiermee houd je het gesprek levendig en aantrekkelijk.

Tip 3: ken de culturele verschillen

Dat Nederlanders direct zijn weet iedereen. We zeggen wat we denken en vinden dat zelf ook heel fijn. Maar niet iedereen is zo enthousiast over onze directheid. Wees op de hoogte van culturele verschillen tussen jou en internationale contacten. Bereid je voor op culturele verschillen en je zult gemakkelijker netwerken in het Engels. Probeer altijd voorafgaand aan een borrel te achterhalen wie er allemaal komen en wie je wilt spreken. Dan kun je je instellen op eventuele culturele verschillen.

Tip 4: oefen met small talk

Niets is zo saai als een gesprek op een netwerkborrel dat alleen maar over de inhoud gaat. Veel mensen komen naar een netwerkevenement om ‘een leuke avond te hebben’. Daar hoort small talk in het Engels bij. Maak eens een grapje, begin over die ene sportwedstrijd of vertel over je laatste vakantie. Op een netwerkborrel gaat het niet alleen om werk, het gaat ook om het kweken van vertrouwen en ‘liking’. Hoe leuker iemand je vindt, hoe groter de kans op zakendoen.

Tip 5: voorkom Dunglish

Beter netwerken in het Engels gaat natuurlijk niet als je Nederlandse uitdrukkingen letterlijk vertaalt naar het Engels. ‘What do you now?’ of ‘How goes it?’ kunnen echt niet meer. Deze vormen van Dunglish zorgen voor irritatie bij je internationale gesprekspartner. Probeer veelvoorkomende Dunglish-uitdrukkingen te vermijden en het gesprek verloopt een stuk soepeler.

Zakendoen na de brexit?

Wil je zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, dan zijn professionele Engelse vertalingen en een goede Engelse taalvaardigheid essentieel. Bekijk ons aanbod: