Door: Marc Wessels 

Op 31 oktober 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Een flink aantal bedrijven is vanwege de brexit van plan zich te vestigen in Nederland. Dat biedt kansen voor Nederlandse werknemers. De meeste Nederlanders spreken al best een woordje Engels. Maar hoe spreek je nog zelfverzekerder en krachtiger in het Engels?

Zet in op woordenschat en grammatica

Niets zo vervelend als een eentonig verhaal, zonder variatie. Dit geldt voor elke taal, dus ook het Engels. Breid je woordenschat uit en zorg ervoor dat jouw kennis van de grammatica up-to-date is. Hierdoor kun je variëren in je woordgebruik en dat maakt je verhaal aantrekkelijker. Gebruik synoniemen en leer vaste woordcombinaties in het Engels. Als je op meerdere manieren hetzelfde kunt zeggen, voel je je zelfverzekerder en blijft het publiek naar je luisteren.

Maak het jezelf gemakkelijk: standaardzinnen

Variatie is fijn om jouw verhaal aantrekkelijk te houden, maar het is prima om daarbij standaardzinnen toe te passen. Sommige zinnen komen regelmatig terug, bijvoorbeeld bij het voeren van een Engels telefoongesprek. De onderstaande handige zinnen maken jouw Engels professioneler en vloeiender.

  • Met wie spreek ik? -> Who’s speaking?
  • Kunt u mij doorverbinden met mw. X/met toestel 250? -> Can you put me through to Mrs X/extension 250?
  • Wie zou ik hiervoor moeten hebben? -> Who should I speak to?
  • Is de heer Y op dit nummer te bereiken? -> Can Mr Y be reached on this number?

Verbeter je uitspraak

Het is vervelend als miscommunicatie ontstaat, doordat je woorden verkeerd uitspreekt. Werk daarom aan je Engelse uitspraak als je veel moet communiceren met Britse of internationale zakenpartners. Kijk Engelse series, luister naar Engelstalige muziek en ga vooral veel oefenen. Wees daarbij consistent in accent: Brits of Amerikaans. Beide zijn prima, maar als je de accenten door elkaar haalt, kan dit verwarrend zijn voor je gesprekspartner.

Zakendoen na de brexit?

Wil je zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, dan zijn professionele Engelse vertalingen en een goede Engelse taalvaardigheid essentieel. Bekijk ons aanbod: